Izbor jezika:

 JP Nacionalni park Đerdap

Ribolovni tereni

English

Najbolji ribolovni tereni za ribolov smuđa i soma u Đerdapu

 

Livadica (1036 – 1038 km Dunava) Dunav je ovde širok od 800 do 1000 metara, obala je kamenita, dosta strma. Peca se sa obale jer je struja jaka da bi se lengerisao čamac.

Bosman – Lepenski vir (1004-1015 km Dunava) Dunav je ovde širok od 800 do 1200 metara. Obala kamenita, jako strma. Prilaz čamcem je moguć svuda, a pecanje je uz lengerisanje moguće uz samu obalu.

Porečki zaliv (989 km Dunava) širok je od 100 do 500 m, obala mestimično kamenita i strma, većim delom zemljana, blaga i ravna. Dno muljevito sa krupnim panjevima i ostacima nekadašnjeg naselja, dubina najviše do 20 m. Peca se sa obale, upotreba čamca dozvoljena po završetku mresta (posle 15.juna).

Golubinje (980-987 km Dunava) Dunav je ovde širok od 800 do 1500 metara, obala kamenita, dosta strma. Peca se sa obale, moguće je i pecanje iz čamca jer postoje mesta za lengerisanje.

Pecka bara (971-973 km Dunava) Dunav je ovde širok od 500 do 800 metara, obala kamenita, dosta strma. Peca se sa obale, a dobra pecanja su samo iz čamca.

Hajdučka vodenica (956 km Dunava) Dunav je ovde širok od 800 do 1200 metara, obala je zemljana, dosta blaga. Peca se sa obale i iz čamca.

Tereni oko Tekije bogati su svom ribom, ali su najpoznatiji po somovima i čuvenoj tekijskoj bućki. To je stara tehnika lova soma pomoću specijalnog alata – bućke, koji proizvodi zvuk koji izbezumljuje soma.U Tekiji se svakog avgusta organizuje nezvanično svetsko prvenstvo u lovu soma bućkom, „Zlatna bućka Đerdapa“ na kome može učestvovati svaki rekreativni ribolovac koji poseduje dozvolu za ribolov koju izdaje JP „NP Đerdap“.

Čitavo Ribarsko područje „Đerdap“ pogodno je za lov šarana i šaranskih vrsta riba. Odlični šaranski tereni su neposredno iznad i ispod Golubačkog grada, oko sela Dobra, na potezu od Grebena do Golubinja. Šaran i bela riba love se svim tehnikama dubinskog ribolova, kao i na plovak.